Ik ben een zorgouder

In tegenstelling tot wat onze naam doet vermoeden is deze community er niet alleen voor moeders. Ook vaders zijn hier meer dan welkom. Meer nog, er is ook plaats voor de brussen. Van prille ouders die net in dit wereldje terechtkwamen tot de anciens met bakken ervaring. Voor kinderen met én zonder diagnose. Voor rugzakjes groot én klein. Hier is plaats voor iedereen. 

We see you. All of you.
And we will carry you home. 

Je bent niet alleen, ook al voelt het soms wel zo. We zijn met meer dan je denkt. Voel wat je voelt. Vraag en aanvaard hulp, en in het bijzonder voor jezelf, dat is helemaal geen schande. Het is zó belangrijk om goed voor jezelf te (laten) zorgen. Wat weinig mensen lijken te snappen is dat ook een zorgouder extra zorgen nodig heeft.

Verwerking heeft gewoon tijd nodig. Je hoeft niet sterk te zijn. Je hoeft alleen maar thuis te komen. Gevoelens van ontkenning, woede en hopeloosheid tot verdriet en zelfs schuld, ze mogen komen en gaan. Het is ook ok als het niet ok is.

Je aanpassen aan een nieuw leven dat je niet had gepland of verwacht, is gewoon… heel erg moeilijk. Je was dit niet van plan, dat extra zorgpakket stond niet op jullie geboortelijst. Het was niemands fout. Niet die van jou, niet die van je partner. Niemand heeft schuld. Niemand hoeft schaamte. 

Verandert het je leven? Zeker, maar het verandert absoluut niks aan de grenzeloze liefde die je voor je kind voelt, aan die ijzersterke band, integendeel.

We behoren allemaal tot ‘dat clubke’ waar niemand om heeft gevraagd. Of we het nu leuk vinden of niet, alle zorgouders hebben een levenslang lidmaatschap. We kunnen niet zeggen dat het een club is waar we ooit echt bij wilden horen, maar nu we er deel van uitmaken, kunnen we er maar beter het warmste clubje van maken en die rugzakjes samen dragen.

Draaglast verlichten en draagkracht versterken, opdat we beter kunnen zorgen, laten we dat hier dan ook voor elkaar doen. Wees hier dus maar bijzonder welkom.

Lees (of schrijf zelf) herkenbare verhalen op de blog. Vind elkaar op de kaart, via de whatsapp community of op een event (andere zorggezinnen of brussen in real life ontmoeten is áltijd een meerwaarde). Blader gerust door wat praktische tips of surf naar blogs van mede-zorgouders.

Zijn er vragen? Niet twijfelen en contact opnemen. We bijten niet. Beloofd.