PRAKTISCHE INF♡

Vzw De Ouders is een vzw ván ouders vóór ouders van kinderen met een beperking. Op hun website vind je een schat aan informatie die je verder op weg helpt in je zoektocht naar de beste oplossingen voor je kind. Ze organiseren ook ontmoetingsmomenten en bieden allerhande activiteiten aan waarbij ouders informatie kunnen uitwisselen.

Wegwijzer

Heb je een vermoeden dat je kind een beperking heeft? Heb je al een diagnose maar ben je nog op zoek naar hulp? Heb je al een proces doorlopen en wil je weten of je alle nodige informatie kreeg? Op deze pagina krijg je antwoord en een overzicht. Waar kan je terecht. Wie kan je helpen. Welke stappen kan je ondernemen. 

Vind hulp

Een overzicht van diensten die helpen in de zoektocht naar een diagnose, die je kind en jezelf ondersteuning kunnen bieden, die je belangen verdedigen en jou helpen om alle administratieve, juridische en financiële keuzes te maken vind je hier.

Tegemoetkomingen

Een kind met een beperking zorgt voor veel extra uitgaven. Veel gezinnen met een kind met een beperking hebben recht op bepaalde premies en tegemoetkomingen. Een overzicht van financiële tegemoetkomingen, premies, steunmaatregelen waarop jij recht hebt als ouder van een kind met een beperking vind je hier.

Tips & tricks

Op deze pagina vind je interessante tips & tricks van ouders zelf. Vzw De Ouders verzamelt ze uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan hen een mailtje sturen via info@deouders.be

Word lid van de Facebookgroep ‘Mijn kind, bijzonder kind

Ben je een ouder van een bijzonder kind? Wil je advies vragen aan anderen of je ervaringen delen? Sluit je aan bij de (besloten) Facebookgroep van vzw De Ouders waar meer dan 2100 ouders van kinderen met een beperking elkaar steunen.

Gezin & Handicap vzw reikt jouw gezin alle middelen aan waarmee jullie veerkrachtige ervaringsdeskundigen worden, en mondige voorvechters van je kind met handicap, en zijn of haar recht op inclusie en integratie in de samenleving.

Eerste momenten: Tool wolkenmap

Wie ouder is van een kind met extra zorgen, van een kind met een (vermoeden van) handicap herkent wellicht het gevoel dat een donkere wolk de verwachtte roze wolk vaak overschaduwt. De ene dag is die wolk al wat somberder dan de andere dag. Na een moeilijk gesprek of slecht nieuws donder je misschien even van je wolk af. Heeft je kind een stap vooruit gezet of loopt de dag echt soepel, dan loop je die dag met je hoofd in de wolken. De zorgen over je kind zijn en blijven er, net als de wolken boven je hoofd. Die kunnen overweldigend en soms ook verlammend aanvoelen. Maar altijd is er ook dat straaltje zon.

Gezin & Handicap bracht zoveel mogelijk aspecten waarmee je als ouder van een kindje met een (vermoeden van) geconfronteerd wordt in kaart. Ze creëerden een Wolkenmap, waarmee ze ouders die nog niet zo lang geconfronteerd werden met de handicap van hun kind wat op weg willen helpen.

“In onze beleving van die ‘eerste momenten’ overschaduwd een donkere wolk, in min of meerdere mate, de roze wolk die je ervaart als ouder. Rond deze roze en donkere wolken plaatsten wij vele andere wolken waarmee wel telkens een thema, een zorg waarmee je als ouder van een kind met een (vermoeden van handicap) te maken krijgt in de verf zetten. Achter elk thema vind je massa’s informatie, ervaringen van ouders én tips.”

Een goede raad. Pak niet alles ineens aan! Deze wolkenmap geeft je een overzicht en bied je de kans om een en ander wat te plaatsen. Focus je op één of slechts een paar aspecten Pak deze eerst aan en zet pas een volgende stap als je er klaar voor bent. Stap voor stap ga je ook vooruit.

De wolkenmap vind je hier.Door te klikken op een wolk vind je informatie over dat thema.

Wil je graag een overzicht van alle rubrieken van de wolkenmap? Dat vind je hier.