Puntjes op de i

We worden de laatste tijd wel vaker met de term ‘inclusie’ om de oren geslagen. Helaas steeds vaker ten onrechte, men denkt ‘inclusie’ terwijl men eigenlijk ‘integratie’ bedoelt. Om écht goed te begrijpen, verduidelijken we daarom beter eerst wat inclusie vooral niet is.

Wanneer personen met een handicap het recht tot deelname aan de maatschappij wordt ontzegd spreken we van UITSLUITING of exclusie. Denk aan reguliere scholen die kinderen met een beperking weigeren. 

Bij SEGREGATIE leven personen met een handicap samen in een omgeving die speciaal voor hen werd voorzien, apart en geïsoleerd van mensen zonder handicap. Denk aan mensen die werken in een beschutte werkplaats. 

INTEGRATIE stelt dat er aanpassingen nodig zijn om de personen met een handicap te laten deelnemen aan de samenleving. Aanpassingen die wel van de persoon zelf moeten komen om de integratie te realiseren. Denk aan een dove persoon die leert liplezen om te kunnen communiceren. 

Bij INCLUSIE verschuift het gewicht van de aanpassing van de personen met een handicap naar de omgeving en de samenleving. Hij/zij wordt aanvaard zoals die is, de maatschappij past zich aan. 

Mensen denken vaak verkeerdelijk dat inclusie zich enkel tot de verantwoordelijkheid van het onderwijs beperkt. Terwijl inclusie vooral begint bij jou en mij. Inclusie is betrokken worden, samen opgroeien, samen leren. Zorgen dat iedereen meedoet. Niet raar gevonden worden omdat je er ‘anders’ uitziet. Niet moeten piekeren over aanvaarding of om de zoveelste keer te moeten uitleggen ‘wat er scheelt’. Niet staren, maar glimlachen en hallo zeggen. Simpelweg, de evidentie om overal jezelf te kunnen en mogen zijn. 

Er gebeuren zeker inspanningen, maar helaas is inclusie in Vlaanderen vandaag nog een kwestie van toeval en geen structurele keuze. Dat er nog héél veel werk aan de winkel is. Dat een maatschappelijk draagvlak daarin echt nog heel hard nodig is.

Want begrip krijgen op moeilijke momenten ipv onbegrip is het verschil tussen een geïnformeerde en niet geïnformeerde samenleving. Je kan je nu eenmaal beter aanpassen als er een omgeving is die begrijpt. 

Zet jij daarom ook mee de puntjes op de i van inclusie?


Iedereen telt mee
door Sarah van @vanhokjesnaarhartjes

Geef een reactie