Dag van de Zorgouder, ook bij jou in de klas?

20/05/2024zorgouders

Samen met vzw De Ouders en het educatieve platform Gynzy ontwikkelden we een kant-en-klaar lespakket rond de Dag van de Zorgouder. Door middel van interactieve en educatieve activiteiten wil Gynzy belangrijke thema’s zoals ‘zorgouders’, ‘handicap’ en ‘brussen’ (broers en zussen van kinderen met een beperking) bespreekbaar maken in het lager onderwijs.

De uitgebreide bibliotheek wordt steeds aangevuld met nieuw lesmateriaal.

Het lespakket bevat diverse interactieve elementen die leerkrachten kunnen gebruiken om de betrokkenheid van hun leerlingen te vergroten. Deze activiteiten zijn ontworpen om kinderen op een speelse maar educatieve manier bewust te maken van het leven van zorgouders en hun gezinnen.

Klassenquiz: Een leuke en educatieve manier om kennis te testen.
Stellingen: Stimuleer discussie en reflectie onder leerlingen.
Check-in: Om leerlingen hun energie- en emotielevels te delen.
Vriendenboekje: Samen een vriendenboekje invullen zorgt voor verbinding en een beter begrip van elkaars situaties. Leerlingen kunnen het zelf aanpassen en ook printen.
Heb jij al ooit gehoord van het woord ‘brussen‘? Ontdek in de reportage de twee brussen! Ze vertellen hoe het is om een brus te zijn, maar ook hoe ze hun eigen batterijtje opladen en waarvan hun batterij leegloopt!

Het belang van de Dag van de Zorgouder

De Dag van de Zorgouder is een belangrijk moment om stil te staan bij de inspanningen en het doorzettingsvermogen van zorgouders. Door aandacht te besteden aan deze dag, worden niet alleen de zorgouders gewaardeerd, maar krijgen ook de kinderen de kans om meer te leren over de uitdagingen én de mooie kanten van het leven van zorggezinnen.

Gynzy hoopt dat door middel van dit lespakket de Vlaamse scholen dit belangrijke thema kunnen omarmen en bespreekbaar maken in de klas. Het kan namelijk goed zijn dat er leerlingen in de klas zitten die zelf een zorgouder hebben of een broer, zus of kennis hebben die ondersteund wordt door een zorgouder.

Over Gynzy

Gynzy is een educatief platform dat zich richt op het interactief lesgeven in basisscholen. Met hun tools kunnen leerkrachten lesstof op een boeiende en adaptieve manier aanbieden, wat het leren voor de leerlingen zowel leuker als effectiever maakt. Elk jaar kiest Gynzy enkele thematische dagen uit, zoals Wereld Downsyndroomdag of Complimentendag, en ontwikkelt hiervoor passende educatieve activiteiten.

Dit jaar heeft Gynzy ervoor gekozen om de Dag van de Zorgouder in de kijker te zetten. Met hun enthousiasme en toewijding hebben ze materialen ontwikkeld die leerkrachten in heel Vlaanderen kunnen gebruiken om deze dag mee onder de aandacht te brengen.

Doe mee & spread the word!

Ben je leerkracht in Vlaanderen of ken je iemand die dat is? Maak dit lespakket bekend in de school in jouw buurt. Hoe meer kinderen over deze thema’s leren, hoe groter het begrip en de steun voor zorggezinnen zal zijn. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Dag van de Zorgouder een dag wordt vol erkenning en waardering.

Voor meer informatie en toegang tot het lespakket kun je hier terecht. Bezoek zeker ook de Gynzy website voor meer educatieve materialen en inspiratie. Laten we samen zorgen voor een inclusieve en ondersteunende leeromgeving voor alle kinderen!

Geef een reactie